In onze samenleving zijn er steeds meer prikkels, alles verandert sneller dan ooit tevoren en velen van ons ervaren druk. Daarom is het handig om te kunnen presteren onder druk. Presteren onder druk is iets wat iedereen wil kunnen en wat je zeker nodig hebt als geüniformeerde in de frontlinie van het veiligheidsdomein. Om je wat meer inzicht te geven in dit onderwerp en je wat tools in handen te geven, heb ik deze blog geschreven. Hierin besteden we aandacht aan de volgende items.
- Wat is (werk)druk?
- Hoe blijven we presteren als we druk ervaren?
- 5 tips om gezond te blijven
Wat is (werk)druk?
In jouw werk herken je dit vast. Je komt regelmatig in situaties waar je zelfstandig keuzes moet maken of juist niet kan maken. Waar je een keuze moet maken die het beste past gezien de situatie, maar niet helemaal fijn voelt. Je bent de steun voor anderen en je hebt te dealen met de emoties van de betrokkenen. Ondertussen houd je controle over je eigen emoties. Je werkt onregelmatige tijden. De werkdruk is hoog, het is vaak hollen of stilstaan. Je bent het niet altijd eens met de keuzes die van hogerhand worden gemaakt. We spreken van (werk)druk als de balans tussen de werkbelasting en de belastbaarheid is verstoord.
Hoe blijven we presteren als we druk ervaren?
Zelfstandigheid en daadkracht heb je goed ontwikkeld! Echter, dit kan ook wel eens tegen je werken. Wanneer de druk even teveel wordt en je mentale klachten of emotionele onbalans ervaart, heb je waarschijnlijk ook het idee dat je dat zelf moet oplossen en vraag je vermoedelijk niet zo snel om hulp. We vinden het vaak lastig om te praten over onze eigen uitdagingen of kwetsbaarheden, zaken die we zelf lastig en moeilijk vinden wanneer we het gevoel hebben dat we even wat minder controle over onszelf lijken te hebben. Dit zijn momenten dat het goed is om wat extra tijd voor jezelf vrij te maken en te onderzoeken wat jou ontspanning biedt en waardoor jij je eigen batterij weer kan opladen. Iedereen gaat daar anders mee om en dat is prima. Zoek een manier die voor jou werkt. Bespreek het met een maatje, een ploeggenoot, je buddy, je partner of vrienden. Deel je verhaal. Je hoeft het namelijk niet allemaal voor jezelf te houden en alleen te doen. Weet je wat het grote nadeel is van het zolang mogelijk vol blijven houden, terwijl je eigenlijk merkt dat het niet lekker gaat? Dat je uiteindelijk op een punt kunt komen waarop je veel meer tijd nodig hebt om te herstellen en dat de schade voor jezelf alleen maar groter wordt. Dat is niet nodig. We hebben allemaal wel eens een knakmomentje. We vallen allemaal wel eens. Het gaat erom dat je weer opstaat. Soms heb je daar even hulp van een ander bij nodig.
5 tips om gezond te blijven
Hier een aantal dingen die je zelf kunt doen om te kunnen blijven presteren onder druk, terwijl je zelf veerkrachtig blijft.
- Pak regelmatig je rust
Voldoende rust is belangrijk. Je interne batterij moet weer worden opgeladen. Net zoals je telefoon regelmatig moet worden opgeladen omdat je deze de hele dag door gebruikt. Zo is het ook nodig dat wij zelf voldoende opladen. Dat kun je doen door regelmatig een kleine pauze in te lassen en door voldoende te slapen. Kwalitatief goede rust is erg belangrijk voor ons om goed te kunnen blijven presteren. - Beweeg
Bewegen zet een heleboel processen in je lichaam in gang, waardoor jij je prettiger voelt. Door te bewegen kom je meer in je lichaam en ga je wat meer uit je hoofd. Daarnaast worden er door bewegen ook stofjes aangemaakt in ons brein waardoor we meer rust en minder piekergedachten ervaren. Ga een stukje wandelen of fietsen. Doe een sport die je leuk vindt. - Ga de natuur in
De natuur is rustig en daardoor ervaren wij mensen ook meer rust als we een poosje in de natuur zijn geweest. Dit heeft een zeer positief effect op ons, meer dan we meestal beseffen. Maak wat vaker een wandeling in de natuur, door het bos of over het strand. - Zoek ontspanning en adem rustig(er)
Wanneer jij bewust ontspant, komt je zenuwstelsel even tot rust. Als je iets gaat doen wat je leuk en ontspannend vindt, ga je daar vaak helemaal in op en stoppen die vermoeiende gedachten voor een moment. Daarnaast neemt je ademhaling ook weer een kalmer en evenrediger patroon aan. In ontspanning ademen we langzamer en dieper. Je kunt het ook omdraaien, door gewoonweg je aandacht naar je ademhaling te brengen. Dit doe je bijvoorbeeld door bewust wat rustiger en dieper adem te halen. Probeer maar eens wat het effect is van 10 keer wat dieper in en langzamer uit te ademen. Je zult merken dat jij je al een stuk meer ontspannen voelt door dit simpelweg af en toe te doen.
Zet bijvoorbeeld je televisie uit en luister naar je favoriete muziek. Ga eens lekker in bad zitten (met een boek). Spreek met vrienden of vriendinnen af, ga ergens een drankje doen of lekker uit eten. - Praat over je belevingen!
We vinden het vaak lastig om te praten over onze eigen uitdagingen of kwetsbaarheden. Uit allerlei onderzoeken blijkt echter dat het raadzaam is om dat wel te doen omdat het een enorm positief effect blijkt te hebben. Even ventileren wat je hebt meegemaakt en hoe je iets beleeft kan enorm opluchten. We hebben de neiging om ons te schamen of te denken dat je een ander niet wilt opzadelen met jouw sores. Dit is niet nodig. Je zult merken dat als jij dingen deelt, je ook meer van de ander hoort en dan zou je zomaar tot de conclusie kunnen komen dat je niet de enige bent. Een luisterend oor doet ons vaak goed. Anderen helpen je vaak graag. Hoe fijn is het als jij je verhaal kwijt kunt bij iemand die echt naar je luistert en die begrijpt wat jij ervaart? Presteren onder druk is ook praten over wat jij nodig hebt! Bijna iedereen ervaart op bepaalde momenten wel eens teveel druk en dan blijkt het nog wel eens lastig te zijn om hier alleen uit te komen. Het goede nieuws: je hoeft het niet alleen te doen!
Your Next Floor is opgericht, omdat ik geloof dat iedereen in staat is en het verdient om gelukkig, gezond en veerkrachtig te zijn. Dit doe ik door mensen te begeleiden naar meer rust in hun hoofd, energie in hun lijf en meer controle over hun emoties te laten pakken.