Skip to content

Mindset: Wat is jouw mindset?

Als het aankomt op je mentale gezondheid, dan is je mindset een erg belangrijk onderdeel om aandacht voor te hebben. Zonder de juiste mindset kom je namelijk nergens. Maar wat is mindset en wat voor mindset heb je nodig vraag je je af? En is het mogelijk om de controle uit te oefenen over je mindset? Omdat hier nog altijd onduidelijkheid over bestaat hebben we besloten om een aantal belangrijke onderdelen hiervan in dit artikel voor jou op een rijtje te zetten!

Wat is mindset? – een manier van denken

Met de juiste mindset is het mogelijk om ondanks verschillende tegenslagen in het leven door te blijven gaan. Nu vraag je je wellicht af wat een mindset precies inhoudt. Een mindset kan over het algemeen het beste worden gezien als een volledige manier van denken of de mentale houding die je aanneemt. Het is niet alleen de gedachte die je hebt, maar het is de manier waarop je tegen situaties en het leven aankijkt. Beschik je niet over de juiste mindset dan is het een stuk lastiger om tijdens lastige situaties of periodes door te blijven gaan. Herken jij je in een van de volgende situaties dan is de kans groot dat jouw mindset aan verandering toe is:

 • Je denkt vaak in problemen in plaats van oplossingen
 • Je denkt dat de toekomst gedoemd is te mislukken
 • Je denkt dat je het slachtoffer bent van de situatie
 • Je denkt dat er voor jou geen uitwegen zijn om je beter te voelen
 • Je richt je aandacht op wat er niet goed gaat
 • Je ervaart fouten als mislukkingen

 Twee soorten mindsets

Je zou kunnen zeggen dat er grofweg 2 soorten mindsets zijn. De Growth en de Fixed mindset, oftewel de groei mindset en de vaste mindset. Je mindset bepaald dus erg hoe je tegen dingen aankijkt en hoe je vervolgens met situaties omgaat. Aangezien we allemaal wel eens met een kleine of grotere tegenslag te maken krijgen is het zinvol om eens na te gaan wat jouw mindset is. Eerst maar even het verschil in kaart brengen.

Growth mindset

 • Gericht op kansen
 • Leren van fouten en daardoor groeien
 • Gelooft in het verbeteren van zijn / haar kwaliteiten
 • Zet door bij uitdagingen

Fixed mindset

 • Ziet tegenslagen als iets negatiefs
 • Ziet fouten als falen
 • Gelooft dat kwaliteit aangeboren is
 • Geeft sneller op bij uitdagingen

Kiezen tussen een Growth of Fixed mindset

We krijgen allemaal wel eens met tegenslag te maken. In jouw werk kom je regelmatig tegenslagen tegen, groot en klein, met weinig en met veel impact. Daarom is het belangrijk om bewust je mindset te kiezen. Mindset is belangrijker dan de meeste mensen zich realiseren. Je kijkt anders naar obstakels ,uitdagingen en of tegenslagen. De fixed is er dus opgericht om alles zoveel mogelijk hetzelfde te laten zoals het is, terwijl de persoon met een growth mindset is gericht of groei.

Als meerdere personen fysiek even fit zijn en een gelijke motivatie hebben zullen de persoon met een mindset gericht op groei beter presteren en gezonder blijven door hun manier van denken. Met een op groeigerichte mindset heb je meer focus, meer energie en ben je flexibeler. Wil je succes behalen in het dagelijks leven dan is het van groot belang om te weten dat je altijd kunt kiezen uit de soort mindset die je aanneemt. Wanneer je kiest voor de Growth mindset ben je meer gefocust op groei en ben je niet bang voor wat uitdaging in het leven. Heb je nog de Fixed mindset, dan ben je vast van mening dat alles wat je doet zal mislukken en dat je geen controle hebt over je eigen leven. We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen welke mindset het beste is om aan te nemen.

Hoe krijg je een Growth mindset?

Maar hoe doe je dat dan, een mindset op groei ontwikkelen?
Hier drie eenvoudige tips:

 1. Herken je mindset

Bij de ene situatie heb je een op groei gerichte mindset en bij een andere situatie een vaste mindset. Dit kan verschillen per situatie. Onderzoek per situatie dus je mindset.

 1. Verander je gedachten

Denk je negatief. Bijvoorbeeld: Ik kan dit toch niet. Denk er dan direct een paar positieve dingen  achteraan. Door dit vaker te doen, wordt je er steeds beter in.

 1. Zorg voor succes

Het stellen van te hoge doelen zorgt voor teleurstelling. Te lage doelen stellen geeft verveling. Zorg voor uitdagende, realistische doelen. Trots zijn op je behaalde doelen, zorgen dat je nieuwe doelen makkelijker aan kunt gaan. Het blijkt vaak lastig om je mindset zelf te veranderen, maar met deze informatie en tips kun je aan de slag. Blijf kleine stapjes maken en je zult zien wat dit je op zal leveren. Op naar jou groei, of te wel Your Next Floor.

Succes!

Mentale & Emotionele veerkracht

Mijn naam is Sander Floor

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van geüniformeerde medewerkers uit de frontlinie van het veiligheidsdomein naar meer mentale en emotionele veerkracht.

Ik doe dit als coach, trainer en psycho-sociaal therapeut.
Mijn doel: Jou begeleiden naar rust in je hoofd, meer energie in je lijf, en gevoel vanuit je hart, zodat je meer focus, energie en flexibiliteit ervaart.

 

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in een van mijn coach programma’s of trainingen of wil je kijken wat ik voor je kan betekenen? Doe hier een terugbel verzoek en je wordt binnen 3 dagen teruggebeld.

× Hoe kan ik je helpen?