Skip to content

Controle: Waar wil je echt controle over hebben?

Veel mensen geven aan dat ze veel problemen hebben om de controle over hun eigen leven te krijgen. Dit komt met name doordat mensen het overzicht verliezen. Ze laten zich leiden door hun gevoelens, emoties en gedachten. Mogelijk behoor jij ook tot deze groep mensen. Er is namelijk een reden dat je hier op de site terecht bent gekomen. Om jou in staat te stellen voortaan echt de controle uit te oefenen over je eigen leven hebben we in dit artikel een aantal essentiële punten onder elkaar gezet.

Weer grip krijgen op je leven

Er zijn een aantal vlakken waar mensen graag controle over willen uitoefenen. We hebben het net even wat makkelijker gemaakt door deze verschillende vlakken hieronder op een rijtje te zetten:

  • Controle over gedachten – een belangrijkste stap die mensen willen maken is meer controle krijgen over hun eigen gedachten. Van alle vlakken is gedachte controle een goed begin om meer controle te krijgen. Een vrij eenvoudige manier is meditatie. Door meditatie ben je in staat om inzicht te krijgen in het patroon van je eigen gedachtegang. Met deze bewustwording krijg je al sneller grip op je leven. Dit vraagt natuurlijk oefening. Begin daarom met kleine stapjes.
  • Controle over gevoel – een ander aspect waar veel mensen vaak moeite mee hebben is het onder controle houden van hun emoties of gevoelens. Het is heel normaal om af en toe emotioneel overdonderd te zijn. Als er iets leuks gebeurt, als er iets ergs gebeurt of als je het gevoel hebt dat er iets mis is gegaan, dan is het niet raar dat je hier iets bij voelt. Sterker nog, het is heel normaal om iets te voelen. Het is alleen wel van belang dat je de emotie die je voelt niet de overhand laat krijgen. Anderzijds hebben we ook nog wel eens de neiging om ons gevoel (volledig) af te sluiten om goed te kunnen blijven handelen. Het is raadzaam om wel aandacht aan je gevoel te geven. Soms kan dat direct, doe het anders in ieder geval op een later moment.
  • Controle over jezelf – het lastigste is om controle over jezelf te krijgen. Hiervoor heb je namelijk flink dat zelfbewustzijn nodig. Hopelijk weet je wat jou sterkte punten zijn en waar je uitdagingen liggen, dit geeft namelijk veel inzicht over hoe je (vaak onbewust) op bepaalde situaties zal reageren. Het is niet makkelijk, maar door regelmatig te reflecteren op je eigen gedachten en gevoel zal je gaande weg steeds meer controle over jezelf krijgen. Wie jij bent en wat jij belangrijk vind zal na verloop van tijd steeds duidelijker voor je worden en als gevolg daarvan zal je vanzelf meer controle krijgen op de persoon die je bent.

Mentale & Emotionele veerkracht

Mijn naam is Sander Floor

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van geüniformeerde medewerkers uit de frontlinie van het veiligheidsdomein naar meer mentale en emotionele veerkracht.

Ik doe dit als coach, trainer en psycho-sociaal therapeut.
Mijn doel: Jou begeleiden naar rust in je hoofd, meer energie in je lijf, en gevoel vanuit je hart, zodat je meer focus, energie en flexibiliteit ervaart.

 

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in een van mijn coach programma’s of trainingen of wil je kijken wat ik voor je kan betekenen? Doe hier een terugbel verzoek en je wordt binnen 3 dagen teruggebeld.

× Hoe kan ik je helpen?