Skip to content

Peace of mind: Ervaar je onrust in je hoofd?

Onrustige gedachten, een gevoel van ongenoegen of een willekeurig sneller kloppend hart. Dit zijn allemaal signalen dat je op dat moment niet de gemoedsrust ervaart die je waarschijnlijk wenst.
Blijven er maar allerlei gedachten door je hoofd gaan? Ben je erg druk, heb je heftige dingen meegemaakt of heb je het idee dat je dit altijd al hebt? Het goede nieuws is dat je hier iets aan kunt doen. In dit artikel zal ik je wat meer laten zien over de manieren waarop je jouw overload aan gedachten weer wat meer tot rust kunt laten komen. Ik ga je via dit artikel in de richting van meer gemoedsrust sturen, zodat je met wat handvatten en oefening weer rust in je hoofd kunt krijgen!

De volgende onderwerpen komen aan bod.

  1. Gemoedsrust kiezen?
  2. Verschil tussen gedachten en gevoel
  3. Focus, waar gaat je aandacht naar uit?
  4. Vijf waardevolle tips voor meer gemoedsrust

Gemoedsrust kiezen?

Gemoedsrust is niet, zoals vaak wordt gedacht, noodzakelijk afhankelijk van omstandigheden. Het is een manier van zijn. Je hebt een keuze om boven de situatie uit te stijgen. Je kunt namelijk een persoon zijn die kiest voor kalmte en vrede. Dit klinkt mogelijk als een ver van je bed show. Hoe je dat kunt bereiken is door te oefenen. Bewapen je door je voor te bereiden op uitdagingen in het leven, want het is niet de vraag of ze komen, maar wanneer die momenten komen. Je kunt het zien als je mentale pantser dat je sterk en gezond houdt.

Verschil tussen gedachten en gevoel.

Je ervaart vaak een gebrek aan gemoedsrust wanneer je gedachten je iets anders vertellen dan dat je gevoel je laat weten. Denk eens aan een stressvolle situatie. De kans is groot dat je niet-objectief naar de situatie kijkt maar dat je hoofd iets anders lijkt te willen dan dat je in je buik of hart voelt, of dat je iets anders doet dan je zou willen dat je deed. Je gedachten gaan vele malen sneller dan je gevoel.
Je gedachten bepalen je gevoel en dit bepaalt vervolgens je gedrag en dit heeft gevolgen. Ga na wat je denkt, wat er door je hoofd gaat.


Bron: talentwerk.nl

Focus, waar gaat je aandacht naar uit?

Het kan helpen om je te bedenken dat gedachten komen en gaan. Wanneer jij je gedachten aandacht geeft en ze gelooft, dan hebben ze de neiging om langer te blijven en vaker terug te komen. Wat je aandacht geeft groeit. Wat je enorm kan helpen zijn de volgende 2 dingen. Vraag jezelf af of deze gedachte wel echt waar is. Het zou zomaar eens kunnen zijn dat hetgeen je denkt helemaal niet waar is. Als je kijkt naar het bovenstaande schema, dan zie je ook nog een rood vakje met de tekst ‘’Belemmerende gedachten’’ en een groen vakje met de tekst ‘’Helpende gedachten’’. Wanneer je een gebrek aan gemoedsrust ervaart is het zinvol om jezelf de vraag te stellen of de gedachte die je hebt, je helpt of belemmert. Als de gedachte je helpt, denk daar dan vooral verder over na. Er volgen dan vaak meer helpende gedachten. Echter, wanneer de gedachte die je hebt belemmerend is, kun je hem beter vervangen door gedachten die je meer helpen. Een voorbeeld: Wanneer je iets gaat doen wat je lastig vindt, kan je denken: ‘’Ik kan dit niet!’’ Deze gedachte helpt jou niet om je taak goed uit te voeren. Wanneer je de gedachte vervangt door de gedachte: ‘’Ik ga het gewoon proberen en kijk hoever ik kom, ik kan er alleen maar van leren.’’ Dan helpt deze gedachte je meer om je taak beter uit te voeren.

Vijf waardevolle tips voor meer gemoedsrust.

  1. Accepteer wat je denkt en voelt.

Om gemoedsrust te ervaren gaat het er niet om dat je elke ongemakkelijke emotie of gedachte direct moet (weg)stoppen. Wanneer je elke onprettige gedachten en emoties verdooft, onderdrukt of vermijdt zal er eerder angst ontstaan en je onrust op termijn vergroten. Loop niet weg voor of oordeel niet over je gevoelens. Het brengt je meer gemoedsrust wanneer je in plaats daarvan medelevend en nieuwsgierig bent naar je gedachten en gevoel. Je kunt een enorme opluchting voelen wanneer jij jezelf toestemming geeft om te zien wat je denkt en voelt en daar mee te zijn. Een voorbeeld: Wanneer je verdriet voelt, kan het enorm helpen door voor jezelf te benoemen dat je verdrietig bent en dat te voelen zoals het is. Hierdoor lost het eerder op dan wanneer je het uit de weg gaat of ontkent.

  1. Maak contact met de mensen van wie je houdt en die je vertrouwt.

Je kunt het leven niet alleen doen, je hebt mensen nodig. Gezonde relaties zijn enorm belangrijk voor ons mensen en dit draagt bij aan gemoedsrust. Als jij je gestrest, angstig of eenzaam voelt, ga dan naar iemand toe die naar je luistert, van je houdt en er gewoon voor je kan zijn. De menselijke verbinding is een van het krachtigste tegengif voor angst die je – berooft van je gemoedsrust.

  1. Wees actief

Actief zijn en bewegen is een van de beste manieren om stress uit je lichaam te krijgen. Ga wandelen, werk in je tuin, doe mee met bootcamp of word lid van een teamsportvereniging. Doe wat nodig is om actief te zijn. Bewegen helpt je hoofd leeg te maken en je lichaam te versterken en genezen. Wat je ook gaat doen, doe wat je leuk vindt zodat je het ook blijft doen.

  1. Breng tijd buiten door

Ga zoveel mogelijk naar buiten. Koop een dikke jas of regenjas als het koud of nat is of draag een korte broek als je het te warm vindt. Maar ga naar buiten! De natuur heeft zoveel goede effecten op ons als mens. De natuur is helend en herstellend voor je hart, lichaam en brein. Zet je blote voeten in het gras, maak een wandeling, luister naar de vogels, ga ergens aan de waterkant zitten en adem gewoon wat rustiger en dieper de frisse buitenlucht in.

  1. Doe een meditatie

Oké, mogelijk denk je: Meditatie is een woo-woo-oefening voor yogi’s en vegetariërs die alleen maar groente eten. Maar in werkelijkheid is meditatie de praktische oefening van het letten op en inzicht krijgen in onze gedachten. Het is leren waar en hoe je lichaam en je geest verbinding maken en hoe je in vogelvlucht naar je verlangens kunt kijken. Het is een enorm krachtige activiteit voor onze gemoedsrust. Door te mediteren zijn we namelijk in staat om wat afstand te nemen van onze gedachten en gevoelens. Dit hoeft zeker geen uren te duren. Even de tijd nemen om in stilte je volledige aandacht op je gedachten te richten en te aanschouwen wat er allemaal door je hoofd gaat. Aanschouw ook het gevoel dat je ervaart en word bewust van wat je voelt. Je zult merken dat dit enorm kan helpen. Je gedachten en gevoelens komen namelijk voorbij. Ze komen en gaan. Zijn jouw gedachten negatief van aard? Merk je dat je erg veel bezig bent met dingen die je niet kunt veranderen? Jezelf bewust zijn van deze patronen is een mooie eerste stap om er weer enige controle over te krijgen. Dit vraagt natuurlijk wel de nodige oefening. Zoals alles waar je beter in wilt worden vraagt dit training.

Blijf zeker even hangen op deze site als je nog veel meer te weten wilt komen over het verbeteren van jouw mentale gesteldheid! Investeer in je eigen mentale en emotionele gezondheid. Je bent het meer dan waard!

Mentale & Emotionele veerkracht

Mijn naam is Sander Floor

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van geüniformeerde medewerkers uit de frontlinie van het veiligheidsdomein naar meer mentale en emotionele veerkracht.

Ik doe dit als coach, trainer en psycho-sociaal therapeut.
Mijn doel: Jou begeleiden naar rust in je hoofd, meer energie in je lijf, en gevoel vanuit je hart, zodat je meer focus, energie en flexibiliteit ervaart.

 

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in een van mijn coach programma’s of trainingen of wil je kijken wat ik voor je kan betekenen? Doe hier een terugbel verzoek en je wordt binnen 3 dagen teruggebeld.

× Hoe kan ik je helpen?