Skip to content

Mentale veerkracht: Hoe mentaal veerkrachtig ben jij?

Kun je slecht slapen door dingen die je in het werk hebt meegemaakt? Lig je wel eens vaker wakker na een confrontatie, melding, , uitruk, uitzending of incident? Merk je dat je veel of steeds meer obstakels in je leven ziet? Dan ben je zeker niet de enige. Veel mensen vinden het lastig om mentaal veerkrachtig te blijven. Gelukkig is er op steeds meer plekken aandacht voor onze eigen mentale gezondheid, toch blijft het nog steeds lastig. Binnen de geüniformeerde diensten worden we ook verwacht om door te pakken en blijkt het nogal eens lastig om de ruimte te pakken die je nodig hebt voor je eigen gevoel. Nu zijn er gelukkig volop manieren waarop je jouw mentale veerkracht kunt versterken. Ben je benieuwd welke manieren dit zijn? Lees dan snel verder, we zetten er hieronder drie op een rijtje!

Omgaan met emoties door stoïcisme

Het grootste probleem waar mensen met een lagere mentale veerkracht vaak tegen aanlopen is dat zij het lastig vinden om met hun emoties om te gaan. Een handige manier waarop je in staat bent om de controle over je emoties te houden is door je te verdiepen in de filosofie van het stoïcisme. De filosofie van het stoïcisme leert je dat je emoties altijd tijdelijk zijn en dat je aan het einde van de rit zelf de controle hebt over wat je denkt in het leven.

Zorg voor meer flexibiliteit in het denken

Dit sluit mooi aan bij de eerste manier om mentale veerkracht te krijgen, dit is namelijk flexibiliteit in het denken. Een belangrijk principe hierin is dat je jouw denken kunt verdelen in de dingen die je wel en niet kunt controleren. Wat je meemaakt in je leven kun je niet veranderen. Over jouw eigen instelling en kijk daarop heb jij wél zeggenschap. Het is dus verstandig om je alleen daarop te focussen. In plaats van overal donkere wolken te zien is het verstandig om je te focussen op het licht. Heb je te maken met tegenslag? Dan heb je vast al gemerkt dat het niet helpt om jezelf te vragen: ‘’Waarom overkomt mij dit toch?’’ Deze vraag helpt je niet verder. Het is vaak heel lastig, maar mogelijk zou je jezelf andere vragen kunnen stellen. Een moeilijke en hele krachtige vraag is: ‘’Wat kan ik hiervan leren?’’ Door meer flexibiliteit in het denken zie je meer mogelijkheden.

Denk aan je energie huishouding

We hebben allemaal een bepaalde hoeveelheid energie die we kunnen gebruiken. Wil je zelf meer mentale veerkracht creëren dan is het van groot belang om aandacht te hebben voor en na te denken over je energie huishouding. Dit begint al wanneer je s’ochtends wakker wordt. Wat eet je wel en wat niet? Stel jezelf de vraag: ‘’Wat wil ik vandaag in ieder geval doen?’’ Bedenk dus waar jij behoefte aan hebt en laat je niet alleen maar leiden door je agenda. Probeer om je telefoon even links te laten liggen en tot jezelf terug te keren, bijvoorbeeld middels meditatie. Begin met kleine stapjes en herhaal deze regelmatig. Met iedere ochtend vijf minuten kom je verder dan met twee keer in de week een kwartier. Je zal er vanzelf achter komen dat je door meer rust in het dagelijks leven in staat bent om je energie beter te beheren. Hierdoor ga je je ook veerkrachtiger voelen.

Blijkt dit toch lastig, dan is dat heel begrijpelijk. Mogelijk kan een van de andere blogs je verder helpen. Hier staan nog veel meer handige tips waarmee je kunt werken aan je mentale veerkracht.
Ken je iemand of ben je iemand die wel wat ondersteuning kan gebruiken, neem dan contact op en dan bespreken we de mogelijkheden.

Mentale & Emotionele veerkracht

Mijn naam is Sander Floor

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van geüniformeerde medewerkers uit de frontlinie van het veiligheidsdomein naar meer mentale en emotionele veerkracht.

Ik doe dit als coach, trainer en psycho-sociaal therapeut.
Mijn doel: Jou begeleiden naar rust in je hoofd, meer energie in je lijf, en gevoel vanuit je hart, zodat je meer focus, energie en flexibiliteit ervaart.

 

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in een van mijn coach programma’s of trainingen of wil je kijken wat ik voor je kan betekenen? Doe hier een terugbel verzoek en je wordt binnen 3 dagen teruggebeld.

× Hoe kan ik je helpen?