Energiemanagement is belangrijk, zeker binnen hoog-risico beroepen. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Door hier bewust mee bezig te zijn kun je een grote invloed uitoefenen op je vitaliteit, oftewel je veerkracht. Toch zien we dat er ook nog altijd veel mensen zijn die niet precies weten wat energiemanagement inhoudt. Om hier verandering in te brengen heb ik besloten om in deze blog eens aandacht te besteden aan energiemanagement!
In deze blog gaan we nader in op de volgende items binnen het thema energiemanagement.
- Het verdelen van je energie.
- Energiegevers versus energienemers
- Breng je energiegevers en -nemers in kaart
- 7 eenvoudige tips om je energielevel hoog te houden.
Verdelen van je energie – wat is energiemanagement
Laten we eens stilstaan bij de vraag wat energiemanagement eigenlijk is. Zoals je eigenlijk al wel aan de term kunt zien gaat energiemanagement over de manier waarop je omgaat met de totale energie in je eigen lichaam. We hebben allemaal een beperkte hoeveelheid energie. Na een lange dag werken of een heftige melding of inzet is deze energie op en moeten we weer opladen voordat we er weer tegenaan kunnen. Door kritisch te kijken naar je eigen energiemanagement is het mogelijk om precies in kaart te brengen hoeveel energie je eigenlijk overhoudt. Merk je dat je op je vrije dagen helemaal kapot bent, dan is de kans groot dat je ergens een energielek hebt zitten. Voel jij je juist altijd energiek en heb je energie voor tien dan is de kans groot dat het met jouw energiemanagement wel goed zit.
Energiegevers versus Energienemers
Een van de makkelijkste manieren waarop je in staat bent om je energiemanagement op een goede manier aan te pakken is door aandachtig te kijken naar je werkdag. Het helpt enorm als je mensen om je heen te hebben die je energie geven, ook wel de energiegevers genaamd. Aan de andere kant is het verstandig om energienemers zoveel mogelijk te links te laten liggen. Met een energielek in de vorm van een belangrijk deel van je werk, brand je jezelf namelijk alleen maar op. Hoewel het soms lastig is om bepaalde werkzaamheden niet te doen of om bepaalde collega’s te ontlopen, kan dit je wel enorm helpen om je energiebalans op peil te houden. Het leven is te kort om je te omringen met mensen die niet het beste met je voor hebben of om werk te doen dat je geen voldoening geeft.
Breng je energiegevers en -nemers in kaart
Het kan je enorm helpen om bewust te zijn van wat je nu precies energie geeft en wat je energielekken zijn. Ga daarom voor jezelf na waar je blij van wordt. Van welke werkzaamheden krijg je een boost? Waar kun je geen genoeg van krijgen? Maak hier een lijstje van.
Aan de andere kant ga je ook voor jezelf inzichtelijk maken wat je energielekken zijn. Waar loop je op leeg? Wat frustreert je snel? Waar ben je snel klaar mee en wat vind je vervelend om te doen?
Maak ook hier een lijstje van. Mogelijk kun je direct een kleine stap maken om je energie meer te laten stromen. Jij kunt beslissen wat je doet. Waar ga je meer tijd aan besteden?
Welk ding besluit je niet meer te doen? Welke kleine stap kun je nu al maken?
Hieronder nog 7 waardevolle en eenvoudig toe te passen tips.
7 eenvoudige tips om je energie hoog te houden
- Doe wat je leuk vindt
- Beweeg regelmatig
- Optimaliseer je ademhaling
- Bouw voldoende rust in je dag en in je week
- Eet natuurlijke producten en eet niet teveel
- Zoek de mensen op die jou een positief gevoel geven
- Stop met de dingen die een energielek voor je zijn.